Editura ASTROMIX a fost înființată la Cluj-Napoca în anul 2020 de către Dan-George Uza, un pasionat de astre, cadrane solare și tradiții populare din domeniul Cosmosului.
Încă din 2011, acesta demarase un blog de cultură astronomică, numit „Cercul de stele”, din care a cules mai multe episoade și le-a reunit sub forma unei cărți cu același titlu în 2012. În 2014, încununându-și expedițiile de documentare și fotografiere, a publicat cartea „Cadrane solare din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș”, primul inventar fotografic românesc al acestor decorațiuni astronomice. În anul 2020, și-a urmat chemarea de a întemeia o editură mică, dar voinică, pentru că între timp aceasta a devenit unică în România prin profilul său dedicat culturii astronomice. În portofoliu mai aveau să figureze și diferite gadgeturi: o planisferă cu bolta cerească de concepție proprie, bijuterii și servicii astronomice, precum și calendare lunare anuale apărute sub formă de cărți poștale, dar și calendare anuale de birou având ca temă cadranele solare din România (seria „Timpul Soarelui”, lansată în anul 2016).
Cum principala carte de vizită a unei edituri o reprezintă… cărțile pe care le produce, ASTROMIX a editat în anul inaugural prima sa carte: „Sundials from Cluj County, Romania” de Dan-George Uza, o investigație accesibilă novicelui, având ca temă 20 de astfel de obiecte existente în inima Transilvaniei (ulterior cartea a apărut și în limba română sub titlul „Cadrane solare din județul Cluj”, adăugită cu o bibliografie a cadranelor solare).
Mai trebuie spus că, între timp, editorul-scriitor de la ASTROMIX devenise un participant obișnuit și apreciat la tradiționala conferință a pasionaților de cadrane solare din spațiul german (Germania, Austria, Elveția), iar variantă în limba engleză a cărții sus amintite i-a adus aprecieri și din partea unor experți internaționali în domeniu.
În 2021 a urmat publicarea altor șase cărți ASTROMIX. Ne vom referi mai întâi la „Astronomia și Biblia” de americanul Lucas Reed (o primă traducere a unei cărți incitante, de mare succes internațional în perioada interbelică și menită a da unele răspunsuri la întrebări fundamentale) și „Mâna lui Damaschin” de Dan-George Uza (în care autorul aduce în atenție o legătură uluitoare între astronomia calendaristică și corpul omenesc – respectiv palmele sale -, descoperită de un călugăr bizantin).
Dar pentru că scopul principal al acestei edituri este promovarea culturii astronomice naționale, ASTROMIX a republicat în același an și cea mai frumoasă carte românească de popularizare a astronomiei din secolul 20, „Cum să înveți stelele” de Victor Anestin (publicată inițial în 1913), fondatorul primei reviste și al primei societăți astronomice naționale. Această ediție modernă a apărut cu o serie de explicații și actualizări, în colaborare cu distinsul președinte al Astroclubului Galaxis din Arad, Mircea Pteancu.
A urmat o colaborare a lui Dan-George Uza cu Andrei Dorian Gheorghe, directorul Festivalului de Cosmopoezie al Societății Astronomice Române de Meteori (fondată în 1993 de Valentin Grigore), prilej cu care s-a creat un parteneriat între ASTROMIX și această a doua societate națională de astronomie din istoria României (și cea dintâi de după Revoluția din 1989).
Pentru început, a rezultat cartea „Cavalerii poeziei astronomice românești și câte ceva despre urmașii lor”, care cuprinde o scurtă istorie mondială a poeziei astronomice, restituirea poeților astronomi Gabriel Donna și Alexandru Anestin, alte momente din istoria poeziei astronomice românești și un colaj-tezaur cu versuri ale mișcării de astropoezie / cosmopoezie a SARM (cea mai puternică din lume de acest fel din 1996 încoace).
După care, în același an 2021, Andrei Dorian Gheorghe a mai publicat două cărți la ASTROMIX, „Nu tot ce zboară e cometă – astroproverbe în versuri” (o formulare poetică originală, inspirată de înțelepciunea tradițională românească, pe care a îmbinat-o cu teme astronomice) și, spre sfârșitul anului, „Teatrul astropoetic, un triumf românesc în umanismul astronomic mondial” (în care a povestit despre primii 30 de ani ai unor piese și spectacole marca SARM, ce au obținut aplauze entuziaste la evenimente organizate de International Meteor Organization, NASA și International Astronomical Union).
O primă recunoaștere deosebită a acestor realizări s-a înregistrat în iulie 2021, când însuși președintele-fondator al SARM, Valentin Grigore, a prezentat elogios trei cărți ASTROMIX („Cadrane solare în județul Cluj”. „Cavalerii poeziei astronomice românești…” și „Cum să înveți stelele”) la emisiunea săptămânală națională de astronomie „Noi și Cerul” de la Columna TV din Târgoviște (care este transmisă și pe Internet).
În februarie 2022, la Editura ASTROMIX apare cartea „Gromovnicul cel Mare” de Dan-George Uza, o analiză a unor texte folclorice mai vechi de prevestire după semne cerești, în care, printre altele, a explicat constant, necesar și obiectiv diferența dintre astronomie și astrologie, iar în luna noiembrie a aceluiași an „O epopee a cerului românesc: mișcarea astronomică, literații stelelor și unirile vechi și noi ale românilor” de Andrei Dorian Gheorghe, o sinteză a evoluției trăirii cerului de către sufletul românesc din timpuri străvechi până astăzi prin felul în care s-au raportat la el țărani, astronomi amatori și profesioniști, poeți, artiști și personalități din toate domeniile. (Aceasta carte a fost recomandată elogios în septembrie 2022 de președintele fondator al Societății Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, și de coordonatorul Observatorului Municipal Amiral Vasile Urseanu din București, Adrian Șonka, la emisiunea națională TV de astronomie „Noi și Cerul” de la Columna TV).
Printre pasionații de astronomie umblă vorba că cei mai frumoși meteori apar atunci când cerul e acoperit de nori sau când observatorii își iau o scurtă pauză! Volumul „De la Legile lui Murphy pentru meteori la Campionatul Mondial de Astro-țipuritură-strigătură”, apărut în luna iulie 2023 sub semnătura lui Andrei Dorian Gheorghe, cosmopoet, astromitolog și cronicar pentru SARM este, poate, cel mai șugubăț dintre toate cu care maestrul ne-a obișnuit deja în ultimii ani. Evocând geneza legilor lui Murphy pentru meteori, diverse derapaje științifice omniprezente în mass media sau confruntări savuroase între astronomi și astrologi, volumul stârnește zâmbete și râsete aproape la fiecare pagină. Momentul de convergență îl constituie introducerea speciei literare numită „astro-țipuritură-strigătură”, o adaptare a formelor poetice scurte întâlnite prin Maramureș și Țara Oașului, care se remarcă în volum printr-un umor negru de factură… astronomică!
Tot în iulie 2023, revenind pe tărâmul gadget-urilor astronomice, Dan-George Uza lansează „Roata Lunii 2023-2050”, un calendar semi-perpetuu ce indică fazele aproximative ale satelitului nostru natural pentru orice zi din intervalul anilor 2023-2050 prin rotirea a două discuri suprapuse. Pe verso găsiți o hartă a Lunii așa cum se vede prin binoclu, având marcate peste 225 de formațiuni de relief: mări, cratere, văi, munți etc.
În octombrie 2023, apare prima traducere publicată la editura ASTROMIX: „Taine astrale din creștinism” de Andrzej Niemojewski, un volum tulburător de astrologie ezoterică în traducerea lui Dan-George Uza (din limba germană).