Nefiind o editură comercială, ci una de nișă, ASTROMIX a fost atrasă către o lungă serie de participări la cele mai importante evenimente de astronomie cu participare națională, astfel că povestea ei a devenit una cu adevărat originală.
2021
Prima participare la evenimente de astronomie a fost în iunie 2021, la Muzeul Municipal din Dej (jud. Cluj), cu o expoziție de planisfere și o sesiune de observații astronomice cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, la care am fost însoțiți de prietenul nostru Marian Niculescu. Tot atunci am expus la interior pentru public și o Lună gonflabilă.
În luna iulie, ASTROMIX a expus trei cărți în standul SARM de la mega-evenimentul public anual București Astrofest, desfășurat în parcul Crângași, prin grija prietenului nostru Andrei Dorian Gheorghe.
În septembrie 2021, Editura ASTROMIX a fost pentru prima dată prezentă cu un stand propriu la un târg prestigios de carte, Festivalul Internațional de Carte TRANSILVANIA, deschis în Cluj-Napoca.
Tot în septembrie 2021, cărțile ASTROMIX au fost expuse, alături de unele ale membrilor SARM, la evenimentul combinat Conferința Societății Române pentru Astronomie Culturală și Jubileul Asociației Astronomice Sirius (20 de ani), organizat la Bârlad de profesorul Ioan Adam, cu participarea (pe lângă cele ale organizațiilor deja amintite) conducerilor Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aero-Spațiale Necunoscute, complexelor astronomice din Baia Mare, Suceava, Bacău, Constanța și Chișinău, și a unor reprezentanți de la Academia Română, revista „Eminesciana” din București, Biblioteca Stroe Belloescu din Bârlad etc. (Aici a fost lansată și „Nu tot ce zboară e cometă” de Andrei Dorian Gheorghe).
În octombrie 2021, cărțile ASTROMIX au fost expuse și prezentate la conferința-tabără tradițională ASTRO a SARM, care în acel an s-a desfășurat într-o manieră specială, în care 10 lectori (de la SARM, Institutul Astronomic al Academiei Române, Asociația Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc, revista „Știință și Tehnică”) au susținut pe rând prezentări la pensiunea Runcu Stone din județul Dâmbovița în fața participanților interesați.
În decembrie 2021, Societatea Astronomică Română de Meteori, de peste 25 de ani autoritatea națională promotoare a conceptului astronomie-cultură-artă-educație-societate, a desemnat trei superlative în creativitate astroumanistă pe parcursul anului respectiv, iar printre ele s-a aflat şi Editura ASTROMIX.
2022
În luna aprilie am participat în Cluj-Napoca la târgul de carte Gaudeamus, având un stand propriu împreună cu prienii noștri de la Fabrica de Știință din Turda.
A doua acțiune publică din 2022 s-a produs în binecuvântatul cadru al Grădinii Botanice din București tot în luna aprilie. Aici, Asociația Studenților de la Universitatea București a organizat un eveniment dedicat Lunii Mondiale a Astronomiei, pentru care Societatea Astronomică Română de Meteori și Astroclubul București au oferit studenților posibilitatea unor observații prin telescop. Iar în prezentările SARM (Valentin Grigore și Andrei Dorian Gheorghe) din amfiteatrul universitar, au fost incluse (expuse și descrise) și patru cărți ASTROMIX.
De Ziua Internațională a Astronomiei 2022, revista „Știință și Tehnică” a organizat în Parcul Crângași din Capitală în luna mai o nouă ediție a mega-evenimentului cu mii de participanți București Astrofest. Cu această ocazie, standul Societății Astronomice Române de Meteori a inclus și patru cărți ASTROMIX, precum și calendarul lunar pe 2022 al acestei edituri.
Din 2012, Complexul Astronomic din Bârlad organizează anual în luna mai (prin Ciprian Vîntdevara), în cadrul Zilelor Orașului, cel mai important simpozion național de astronomie din prima jumătate a anului. Ediția din 2022 a avut participanți de la complexele astronomice din Suceava, Galați și Chișinău, Institutul Astronomic al Academiei Române, Societatea Astronomică Română de Meteori, astrocluburile Călin Popovici din Galați, Vega din Huși și Perseus din Bârlad, care au prezentat lucrări variate de astronomie. Reprezentantul SARM a expus aici și colecția de cărți ASTROMIX, oferind, totodată, directorului Complexului Astronomic din Chișinău, Vitalie Chistol, într-o mică ceremonie, trei dintre acestea.
Tot în cadrul Zilelor Orașului Bârlad 2022 a avut loc şi festivitatea de premiere a concursului de creație literară pentru elevi „Luceafărul”, organizat de Asociația Astronomică Sirius (condusă de profesorul Ioan Adam), cu participarea unor echipaje din Moldova, Basarabia, Dobrogea şi București. Invitatul special din partea Societății Astronomice Române de Meteori a expus la acest eveniment şi colecția de cărți ASTROMIX, pe care a prezentat-o numerosului public format din elevi, profesori şi părinți. De asemenea, ASTROMIX a premiat-o cu trei dintre cărțile sale pe marea laureată a concursului „Luceafarul”.
Ziua Internațională a Asteroidului, „inventată” recent cu suportul mediatic al chitaristului formației Qeen, Brian May, a fost celebrată pe 30 iunie 2022 de Institutul Astronomic al Academiei Române, odată cu Ziua Porților Deschise, în parcul astronomic național din București. Pe lângă astronomii profesioniști ai institutului, au mai fost la dispoziția publicului vizitator (răsfățat cu tururi ghidate și prezentări de specialitate) și reprezentanții câtorva grupări astronomice din Capitală și din Provincie. Cu acest prilej, șase cărți ASTROMIX au intrat în posesia bibliotecii institutului, în urma unui mic ceremonial la care au participat directorul acestuia Dr. Mirel Bîrlan, președintele SARM Valentin Grigore și reprezentantul deopotrivă al SARM și ASTROMIX, Andrei Dorian Gheorghe. Aceasta secvență de vârf din istoria Editurii ASTROMIX a fost prinsă într-un episod special publicat pe website-ul organizației mondiale Astronomers Without Borders.
În iulie 2022, cadrul natural pitoresc al unei ceainării a găzduit ședința de vară a selectului Salon Cultural Mihail Sebastian, organizată de seniorul profesor matematician, popularizator de astronomie și astropoet Zigmund Tauberg împreună cu fiica sa, doctorița Liana Tauberg. A fost una din cele mai frumoase întruniri culturale bucureștene din acel sezon, incluzând lansări de cărți, recitări de poezie, recitaluri de muzică clasică ale unor interpreți consacrați și… două scurte lecții de astronomie și astropoezie, susținute de liderul salonului și de reprezentantul Societății Astronomice Române de Meteori, care a oferit și o expunere cu prezentare a cărților Editurii ASTROMIX.
Colecția de cărți ASTROMIX a fost expusă şi prezentată în 2022 la principalele evenimente astronomice organizate de Societatea Astronomică Româna de Meteori (prin Valentin Grigore):
-Tabăra „Stelele primaverii” (de unde s-au realizat transmisiuni în direct pentru Astronomers Without Borders pentru că aceasta a fost şi program oficial al Lunii Mondiale a Astronomiei) în aprilie la Runcu Stone.
-Tabăra jubiliară „Perseide 30” la Runcu Stone în iulie-august.
-Conferința „ASTRO 2022” la Târgoviște şi Runcu Stone în octombrie, cea mai importantă în acel an din România, la care au participat SARM, Institutul Astronomic al Academiei Române, Observatorul Municipal din București, Complexul Astronomic din Galați, revista „Știință şi Tehnică”, asociațiile Sirius din Bârlad şi AstroNauticus din Mangalia, Astroclubul Călin Popovici din Galați şi Răzvan Andrei din Târgu Jiu cu fascinanta sa colecție de meteoriți, un eveniment pentru care s-au realizat şi teletransmisii cu astronomi români stabiliți în Noua Zeelandă, SUA şi Insulele Canare şi în care s-au făcut observații la o eclipsă parțială de Soare şi curentul de meteori Orionide. (Este de remarcat şi că volumul „O epopee a cerului românesc” a fost oferit drept premiu SARM & ASTROMIX personalităților prezente pentru contribuțiile lor la mișcarea astronomică națională.)
În luna septembrie, am fost prezenți la evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni din Cluj-Napoca.
În luna octombrie, am participat cu un mic stand de carte la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, cu ocazia observării unei eclipse de soare.
În noiembrie 2022, Salonul Cultural Mihail Sebastian din București a organizat ședința sa de toamnă, cu recitări de poezie, prezentări de cărți, muzica folk şi clasică, astronomie şi astropoezie. Cu acest prilej a avut loc şi o ceremonie specială în care liderul acestui salon, Zigmund Tauberg (care tocmai împlinise 95 de ani, devenind cel mai longeviv astropoet din lume), a primit cartea „O epopee a cerului românesc” drept premiu SARM & ASTROMIX.
Iar în decembrie, colecția de cărți ASTROMIX a fost aleasă pentru a decora suplimentar întâlnirea prietenească de sfârșit de an de la Observatorul Municipal Amiral Vasile Urseanu din București dintre personalul acestuia şi un grup important al SARM, când a avut loc şi un scurt spectacol în care câțiva participanți au primit, de asemenea, cartea „O epopee a cerului românesc” drept premiu SARM & ASTROMIX pentru activitatea în astropoezie. Iată şi un material foto-poetic cu prezența ASTROMIX la aceasta întâlnire informală, publicat pe website-ul organizației mondiale Astronomers Without Borders.
2023
In luna octombrie 2023, Editura Astromix a lansat felicitarea unicat „SARM 30” pentru marele festival Târgoviște Astro-Fest 2023, unde a fost distinsă cu “Diploma pentru editare de carte astronomică și rezultate deosebite în promovarea culturii astronomice”. Le mulțumim prietenilor noștri de la Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM pentru această distincție și le urăm cer senin cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate!